Miles

Views
9 months ago

Miles #42 - MIKE HORN AVONTURIER

  • Text
  • Nieuwe
  • Toestemming
  • Schriftelijke
  • Voorafgaande
  • Verboden
  • Strikt
  • Kopie
  • Ongeoorloofde
  • Produpress
  • Elke
Miles #42 - MIKE HORN AVONTURIER

3 © Domaine de l’Ile

3 © Domaine de l’Ile - Foto Erea Azurmendi 4 wordt Porquerolles geplunderd en verwoest door Khizir Khayr ad-Din, bijgenaamd Barbarossa. De eerste bouwsels voor het dorp dateren van het begin van 19e eeuw en waren een opdracht van Napoleon I. Lange tijd woonden hier enkel militairen, met het oog op de strategische ligging van het eiland voor de verdediging van de Franse kust. Aan het einde van de 19e eeuw viel Porquerolles ten prooi aan de vlammen, maar het dorp bleef gelukkig gespaard. Het braakliggende eiland werd rond 1910 te koop aangeboden. Op dat moment verscheen François-Joseph Fournier ten tonele, de vindingrijke zoon van een Belgische schipper uit Klabbeek die een fortuin had vergaard met de ontdekking van een goudmijn in Mexico. Bij zijn terugkeer in Europa trouwde François-Joseph met Sylvia, zijn derde echtgenote, en schonk haar Porquerolles als huwelijkscadeau. Het echtpaar zorgde voor de aanplanting van nieuwe bomen, groenten en wijnstokken. Porquerolles kwam zo weer helemaal tot leven. François-Joseph Fournier overleed in 1935, en zijn 30 jaar jongere echtgenote volgde hem in 1971. Beide liggen begraven op de kleine begraafplaats van Porquerolles. In 1957 werd het eiland verdeeld tussen de vier dochters van Fournier: elke dochter kreeg een vlakte toebedeeld. Drie van hen verkochten hun aandeel, maar Lélia Le Ber-Fournier behield haar grond en ging opnieuw wijnstokken planten op de vlakte van Brégançonnet. Later droeg zij het domein over aan haar zoon Sébastien Le Ber, die er deze tot de verbeelding van het eiland sprekende wijngaard zou gaan beheren. In de schaduw van de sterren In de tussentijd veroverde het eiland Porquerolles het hart van natuurliefhebbers, waaronder een aantal Franse filmsterren als Mylène Demongeot – echtgenote van filmregisseur Marc Simenon en schoondochter van onze landgenoot Georges Simenon – en Jean Rochefort, die er trouwde en er bovendien vaak heeft gewoond. In 1965 draaide de Zwitserse filmregisseur Jean-Luc Godard zijn film Pierrot le Fou op het eiland. Heel deze beau monde heeft de beroemde rosé van het eiland mogen proeven. In de film van Godard is, onder andere, een oude boerderij te zien die in 1980 door architect Henri Vidal tot villa zou worden omgebouwd. Diens dochter Françoise trouwde hier in 1987 met Jean Rochefort. Onder de huwelijksgenodigden: Edouard Carmignac, een zakenman gespecialiseerd in vermogensbeheer en investeringsfondsen, die later de boerderij met haar omliggende velden zal overkopen. Hij vestigt hier zijn Fondation Carmignac en de daartoe behorende collectie hedendaagse kunst, naast de kelders van het Domaine de la Courtade, die andere rosé van Porquerolles. De aflossing In 2019, na een welgevuld leven als wijnboer en zeeman, besloot Sébastien Le Ber zijn wijnlandgoed Domaine de l’Ile toe te vertrouwen aan het modemerk Chanel waarvan bekend is dat het gespecialiseerde ambachtelijke werkplaatsen, waaronder plekken die met de ondergang worden bedreigd, opkoopt en weer nieuw leven inblaast. Afgelopen jaar is het Domaine de l’Ile ook verrijkt met de percelen van de gebroeders Perzinsky, wijnbouwers, buren en vrienden. Naast de productie van een bijzondere wijn zet Domaine de l’Ile zich dankzij ecologische wijnbouw ook in voor het behoud van de plaatselijke biodiversiteit. Vanaf 2015 wordt op het domein (toen nog beheerd door Sébastien Le Ber, en vanaf 2017 door de Gebroeders Perzinsky) gecertificeerde biologische landbouw bedreven. Tegenwoordig groeien op de drie vlakten van dit aards paradijsje de wijnstokken van Domaine de l’Ile. In Brégançonnet, op de vlakten van het dorp en die van Notre-Dame genieten de druivensoorten die aan de basis liggen van de rosé (Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Grenache, Tibouren) van de verticale leisteen waarin hun wortels zich een weg banen, terwijl de Rolledruif voor de witte wijn de voorkeur geeft aan kleiachtige bruine bosaarde (brunisol) met minder waterschaarste. De wijnen van Domaine de l’Ile waarderen deze bodems van klei en eeuwenoude leisteen omwille van hun diepe, rijke structuur. De frisheid van de zee en het ochtenddauw is terug 3. Bij het binnengaan van het dorp Porquerolles. 4. De vlakten met wijngaarden omringd door pijnbomen. 56 Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Produpress NV

te vinden in de smaak van de door de elementen getaande druiven. Die frisheid wordt nog extra benadrukt door de zilte tonen, aangedragen door de wind, en de muntachtige noten van de struiken en pijnbomen die tot in de schil van de druiven aan de wijnstok doordringen. Vintage 2021 Vintage 2021 geeft uitdrukking aan de weersomstandigheden waarin hij is ontstaan, met een combinatie van frisheid en volheid als gevolg van een vochtig begin van het seizoen en frisse gronden die er wat langer over deden om op te warmen, gevolgd door uitbundige plantengroei vanaf juni tijdens de eerste zonne-offensieven, waardoor de druivenstruik tegelijkertijd groeide en bloeide. Een krachtige wind, die blies over de valleivlakten waar de wijnstokken staan, zorgde voor een nog beter resultaat. Hierdoor produceerde de plant immers minder druiven, en werd het sap meer geconcentreerd. De syrahdruiven brachten, naast noten van klein rood fruit (cassis, framboos, aardbei en granaatappel), ook de lichte kleur van de wijn. De smakelijke grenachedruiven zorgden dan weer voor de verwachte kwaliteiten: voor hun rijke en diepe omhulling en structuur putten zij namelijk uit de leisteen. De cinsaultdruiven worden gekenmerkt door aroma’s van rode pompelmoes, terwijl hun frisheid een ondertoon vormt voor de zilte tonen van deze vintage. Hetzelfde geldt voor de tibourendruif, terwijl de mourvèdre de smaak van rode kers oproept. 6 Een gepassioneerd team Het Domein wordt geleid door Nicolas Audebert (algemeen directeur van de domeinen Château Rauzan-Ségla, Château Canon, Château Berliquet en Domaine de l’Ile). Pierre Etcheberry, de tweede man in Porquerolles, is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, samen met Louis, Barth en een stuk of vijftien jonge enthousiastelingen. Nicolas Audebert, landbouwingenieur en oenoloog, met veel ervaring in de Champagne alsook in Argentinië, kent Porquerolles als zijn broekzak. Aan tafel schetst hij de ontelbare combinaties van de wijn met gerechten: “Met onze rosé brengen wij structuur en materie: er is dus een basis, een beetje vet, en tegelijkertijd een romigheid en zuurheid die goed samengaan met zoet-zout, de gekruide of Aziatische keuken, wit vlees, vis, een romige geitenkaas…” Na de lunch zit Nicolas achter het stuur van een oude, nog goed lopende Méhari, en vertelt hij al rijdend over de wegen van het eiland (waarbij hij hier en daar off-road een stukje afsnijdt) dat hij werd geboren in Toulon, met een vader die marineofficier was. Zo groeide hij op met één been aan wal en het andere op een boot die vaak in de haven van Porquerolles lag. Als kind heeft hij dus talloze vakanties op het eiland doorgebracht. Deze man is letterlijk bezeten van de fles. “Alle druiven zijn afkomstig van onze eigen grond,” vertelt hij. “Dat is niet overal in de Côtes de Provence het geval. En trouwens ook niet in de Champagne. We streven ernaar om uitdrukking te geven aan de streek. Met andere woorden, we willen een wijn maken met een smaak die de sfeer van de plek weerspiegelt. Het zullen dus altijd vrij beperkte volumes blijven: bij vol rendement tussen de 180.000 en de 200.000 flessen op jaarbasis. 5 © Domaine de l’Ile - Foto Federico Reparaz Mooie vooruitzichten “De samenstelling van de druivensoorten varieert al naar gelang de weersomstandigheden. We trachten een zekere constante smaak en kleur te produceren, maar onze wijnen zijn nooit volledig identiek. Het interessante aan een vintage is net dat hij steeds verandert. We proberen echter wel een eigen stijl te behouden.” “De productiecycli van een rosé zijn tamelijk kort: over het algemeen 6 maanden na de oogst. Als de oogst eind augustus plaatsvindt, worden de druiven in september verwerkt. Daarbij houden we alle componenten goed gescheiden zodat we kunnen bepalen op welke wijze we ze in december zullen samenstellen. Het bottelen gebeurt dan in februari, waarna de wijn in april op de markt komt en de consumptie ervan ongeveer in oktober kan plaatsvinden.” “De financiële middelen, evenals de tijd en energie van een jong, dynamisch en opgeleid team, stellen ons in staat om onze wijnen te verfijnen en te vervolmaken. We houden een aantal flessen apart voor eventuele samenstellingen in de komende jaren. Bepaalde roséwijnen zijn geschikt om te bewaren, bijvoorbeeld de Rosé des Riceys in het zuiden van de Champagne.” Nu al overheerlijk… Domaine de l’Ile heeft zeker geen gebrek aan ambitie. n www.domainedelile.com 5. Buste van François- Joseph Fournier op zijn grafsteen, op de kleine begraafplaats van Porquerolles. 6. Nicolas Audebert tijdens een wandeling op Porquerolles met Pierre Etcheberry, operationeel manager. Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Produpress NV 57