Miles

Views
3 months ago

Miles #42 - MIKE HORN AVONTURIER

  • Text
  • Nieuwe
  • Toestemming
  • Schriftelijke
  • Voorafgaande
  • Verboden
  • Strikt
  • Kopie
  • Ongeoorloofde
  • Produpress
  • Elke
Miles #42 - MIKE HORN AVONTURIER

Welke revolutie heeft

Welke revolutie heeft tot speciale koffie geleid? atrien Pauwels: Die benadering haalde een fundamenteel feit uit de vergetelheid, namelijk de kennis dat koffie een vrucht is, een kers die aan een boom groeit. Daarom is de originele smaak van dit product eerder fruitig... dan bitter. In de jaren tachtig zijn de koffiebranders vooral gaan denken in volumes, en schonken ze geen aandacht meer aan de bonen zelf. Ze streefden naar een stabiele koffiesmaak door er vrolijk op los te branden, zonder aandacht te schenken aan de omstandigheden waarin de kersen zijn gegroeid, gedroogd en gefermenteerd. Zo ben je van januari tot december, van Oostende tot Aarlen, verzekerd van dezelfde smaak. Speciale koffie wil juist een heel smaakpalet herontdekken via een manier van branden die rekening houdt met de koffieboon. Bij ons kunnen we niet beloven dat een Ethiopische koffie dit jaar hetzelfde zal smaken als die van het jaar ervoor of erna. Al onze koffieverpakkingen – wij kopen rechtstreeks aan in maar liefst 9 landen – zijn voorzien van een nauwkeurige organoleptische beschrijving van het product. Met de benadering van OR Coffee haalden Katrien Pauwels en Tom Janssen de fundamentele kennis over de werkelijke eigenschaen van ofie uit de vergetelheid. KOFFIEBRANDERS KATRIEN PAUWELS EN TOM JANSSEN atrien Pauwels () en Tom Janssen () zijn Belgische pioniers als het gaat om zogenaamde speciale koffie. Zij brengen weer glans op het blazoen van een product dat te lang oneigenlijk is gebruikt. Het duo grijpt terug op de eerbiedige benadering van koffie als wijn voor de islamieten, een hooggewaardeerde drank, terwijl koffie nu meestal wordt bekeken in een logica van hoeveelheden en wat de prijs van de grondstof doet op de beurs, waarbij de boon zelf weinig aandacht krijgt. Katrien en Tom, OR Coffee Roasters, vertellen hun verhaal. Levert zo’n benadering nieuwe horizonten op voor combinaties met chocolade? Ja, het verschil is enorm. Er is echter wel een leerproces voor nodig. Speciale koffie lijkt op thee, wat voor de beginneling verwarrend kan zijn. De hoofdnoot die het allemaal anders maakt, is de frisheid van het fruit waarover ik het eerder had. Bij dit soort koffie hoeft de chocolade niet te worden gedoopt in het onverteerbare verbrande goedje. Het smaakpalet strekt zich uit van chocolade en karamel voor de minst complexe koffies naar citrus voor de gewassen fermentaties en rood fruit voor de natuurlijke fermentaties. Zoveel contrasterende accenten die de fijnste noten van chocolade tot perfectie brengen. www.orcoffee.be ‘ONZE KOFFIEVERPAKKINGEN ZIJN ALLEMAAL VOORZIEN VAN EEN NAUWKEURIGE ORGANOLEPTISCHE BESCHRIJVING VAN HET PRODUCT.’ 60 Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Produpress NV

DE SINGLE MALT VAN ETIENNE BOUILLON Visionair Etienne Bouillon maakt met zijn Belgian Owl deel uit van de ambachtelijke distilleerders van whisky die ervoor zorgen dat België in dit segment gaat meetellen. Etienne Bouillon wilde graag een single malt maken. Dat is een whisky die wat betreft het graan wordt geproduceerd op basis van moutgerst afkomstig van één distilleerderij, namelijk die van hemzelf, in tegenstelling tot blended malts die uit verschillende distillaten zijn geassembleerd. Wat is uw productie-ethiek? Duurzaamheid. Daarom hebben we gekozen voor het steunen van de lokale landbouw met behoud van de herkomstaanduiding single malt, waarbij we tegelijkertijd streven naar een hoogwaardig product. Voor het maken van whisky zijn slechts twee ingrediënten nodig: water en gerst. We kozen ervoor om deze grondstoffen te betrekken uit hetzelfde gebied dat is gevormd in het tweede krijttijdperk, Droog-Haspengouw. Naast het gebied telt de mens natuurlijk ook mee: wij betalen voor de gerst een prijs die 35% hoger ligt dan de beursprijs. De Owl Distillery heeft bovendien een zeer bijzondere aanwinst gedaan, namelijk twee zwanennek-alambieken van 11.000 en 80.000 liter uit 1898, afkomstig van de Schotse distilleerderij Caperdonich, die vroeger in Rothes gevestigd was (deze sloot haar deuren in 2002, nvdr). Belgian Owl en chocolade, is dat een goede deal? In 2013 zijn Benoît Nihant en ik gaan samenwerken. De link met het whisky-terroir zorgt voor fruitige en bloemachtige aroma’s, peer, witte bloemen, nectarine. Wanneer de whisky overgaat in vaten, namelijk vaten waarin bourbon heeft gezeten, komen er aroma’s bij zoals vanille, gember en kaneel. Al deze aroma’s hebben een link met chocolade en zijn meer of minder nadrukkelijk aanwezig al naar gelang de herkomst. n www.belgianwhisky.com ‘AL DE AROMA’S VAN DE WHISKY HEBBEN EEN LINK MET CHOCOLADE EN ZIJN MEER OF MINDER NADRUKKELIJK AANWEZIG AL NAAR GELANG DE HERKOMST.’ Verlicht destillateur Etienne Bouillon produceert een Belgische whisky die zich kan meten aan Schotse standaarden. Elke ongeoorloofde kopie is strikt verboden zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de Produpress NV 61